Direct contact? Bel: 033 - 820 05 17

HomeBlogCrypto-munten, hoe fiscaal mee om te gaan?

Crypto-munten, hoe fiscaal mee om te gaan?

Crypto-munten, hoe fiscaal mee om te gaan?

Tegenwoordig is er geen ontkomen meer aan: Crypto-munten, zoals Bitcoins, zijn een onlosmakelijk onderdeel van onze maatschappij geworden. De Blockchaintechnologie blijft zich ontwikkelen en steeds meer mensen krijgen er mee te maken. Hoe moet hier fiscaal gezien mee worden omgegaan?
In dit artikel zullen een aantal fiscale aspecten kort worden toegelicht:

Crypto-munten en de aangifte Inkomstenbelasting

De Crypto-munten behoren voor de meeste beleggers tot het Box 3 vermogen, inkomen uit sparen en beleggen, in de aangifte Inkomstenbelasting.

De waarde van de Crypto-munten op 1 januari 2021 wordt in de aangifte Inkomstenbelasting over het jaar 2021 meegenomen. Het meest praktisch is om de koers op 1 januari om 00.01 uur van het desbetreffende jaar aan te houden. Eind 2020 was er sprake van een enorme koersstijging van de Crypto-munten, dus dit is van wezenlijke invloed op de belastingheffing over 2021.

Als er minderjarige kinderen in uw huishouden zijn, die crypto-munten bezitten, dan wordt de waarde van deze beleggingen bij het totale vermogen van de ouder(s) opgeteld. Het gevolg hiervan is, dat er sneller boven het heffingsvrije vermogen kan worden uitgekomen en er dus Box 3 belastingheffing wordt geheven.

Indien er sprake is van het ‘minen’ van cryptovaluta en de opbrengst hierbij hoger is dan de kosten, kan er sprake zijn van belastingheffing in Box I. Hierbij kan dus sprake zijn van inkomsten uit overige werkzaamheden of van winst uit onderneming.

Crypto-munten en de BTW

Tot nu toe is er in de EU geen BTW plicht op de inkoop en de verkoop van crypto-munten.
Indien het fungeren als betaalmiddel het enige doel van de Bitcoins en andere Crypto-munten is, blijft het algemene uitgangspunt hierbij van kracht: BTW-vrijstelling.

Crypto-munten en de Loonbelasting

Een werknemer kan ervoor kiezen om het loon in cryptovaluta te laten uitbetalen.
In dat geval zal de werkgever de cryptovaluta dienen om te rekenen naar de koers op het moment van daadwerkelijke uitbetaling.
Deze betalingen vallen onder betalingen in natura en worden dan ook in de loonbelasting betrokken.


Indien u meer informatie wenst te ontvangen met betrekking tot de fiscale aspecten van de crypto-munten in uw eigen situatie, dan kunt u contact met ons opnemen.

HKB Administratie en Advies B.V.

    Gert-Jan van Hierden 06-16 45 94 76
 Eline Koelewijn 06-25 24 82 06
 Ronnie Beukers 06-36 35 91 49

Of via onze mail: info@hkbvoormkb.nl